* * * Або пан, або пропав. * * * Взявся за гуж — не кажи, що не дуж. * * * Вік живи, вік учись. * * * Вір своїм очам, а не чужим словам. * * * Вовків боятися - в ліс не ходити. * * * Дарованому коневі в зуби не заглядають. * * * Дурневі закон не писаний. * * * Живий про живе й думає. * * * Життя прожити — не поле перейти. * * * Задер носа, що кочергою не дістанеш. * * * Злого люди заклюють, а доброго злижуть. * * * Знає кішка, чиє м'ясо з'їла. * * * Знання людині, що крила пташині. * * * І сам не їсть, й іншим не дає. * * * Коли гроші говорять — правда мовчить. * * * Куди голка, туди й нитка. * * * Куй залізо, поки гаряче. * * * Ледачий двічі робить, а скупий двічі платить. * * * Між трьома деревами заблукав. * * * Моя хата скраю, я нічого не знаю. * * * На чужому горі щастя не збудуєш. * * * Не вір словам, а вір ділам. * * * Не гони коня кнутом, а гони вівсом. * * * Не зазнавши гіркого, що ти знаєш про солодке? * * * Не знав, не знав та й забув. * * * Одна ластівка весни не несе. * * * Пожалів вовк кобилу — залишив кістки та гриву. * * * Поле угноїш — урожай подвоїш. * * * Проти вітру піском не посиплеш. * * * Семеро одного не ждуть. * * * Сміливого й куля не бере. * * * Така робота — ні в тин, ні в ворота. * * * Умів узяти, умій і віддати. * * * Хоч з перцем, зате з добрим серцем. * * * Хоч і довго вчився, та дурнем лишився. * * * Хто не робить, той не їсть. * * * Хто хоче багато мати, тому треба мало спати. * * * Ці горіхи не на наші зуби. * * * Чули дзвін, та не узнали, де він