Хочемо ми цього чи ні, але радіаційне випромінювання стало невід'ємною частиною нашого життя. До природного радіаційного фону, який існував завжди, останнім часом додалося і радіоактивне випромінювання як продукт життєдіяльності людини. Природний радіаційний фон — це іонізуюче випромінювання, що складається з космічного випромінювання, випромінювання природних радіоактивних речовин, які заховані в земних надрах, воді, повітрі, і випромінювання природних радіоактивних елементів, що містяться в рослинному, тваринному світі й в організмі людини. Природна радіоактивність середовища обумовлена наявністю радіоактивних ізотопів, що виникають в атмосфері в результаті впливу космічного випромінювання, радіоактивних газів, що надходять з верхніх шарів земної кори, і їхніх дочірніх продуктів, радіоактивних ізотопів, що з'являються в результаті життєдіяльності людини і т. д. Проблема радіоактивного забруднення гостро виникла в 1945 р. після вибуху атомних бомб, скинутих на японські міста Хіросіму і Нагасакі. Випробовування ядерної зброї, здійснені до 1962 р. в атмосфері, викликали глобальне радіоактивне забруднення. Після вибуху атомних бомб виникає дуже сильне іонізуюче випромінювання, радіоактивні частки розвіюються на великі відстані, заражаючи ґрунт, водойми, живі організми. Багато радіоактивних ізотопів мають тривалий період напіврозпаду, залишаючись небезпечними протягом усього часу свого існування. Усі ці ізотопи включаються в кругообіг речовин, потрапляють у живі організми і мають згубну дію на клітини. Така здатність радіоактивних ізотопів називається радіотоксичністю. Основні шляхи, через які радіоактивні речовини попадають в організм, —дихання і травлення, а також шкіра. Нейтралізація наслідків радіаційного впливу Рекомендується фітотерапія — виведення з організму радіонуклідів за допомогою спеціальних зборів трав, їхніх настоїв і відварів. При лікуванні променевої хвороби вважається, що весняний цвіт каштана кінського (біла квітка) — ідеальний засіб. Для цього беруть три квітки у свіжому вигляді на 0,5 л окропу, настоюють у термосі 3 години. Суха сировина — 2 столові ложки на 1 склянку окропу, настоювати в термосі 3—6 годин. Пити по ковтку за прийом. Добова норма —1—1,5 літра. Чудовим засобом при опроміненні є вино «Кагор». Його нагрівають до 70—80 °С. Вживають по 35—50 грамів 8—10 разів на добу. Дозування індивідуальне. Вино «Каберне» вживають по 50 грамів 10 разів на добу. Пшеничні висівки, кропива, мед стимулюють роботу кровотворних органів (висівки треба запарювати). Чорна ікра, гранат, кропива (будь-який η вид) є чудовими засобами для підвищення гемоглобіну в крові. Трава материнки відновлює формулу крові. 2 чайні ложки сухої сировини на 1 склянку окропу, настоювати 6—8 годин у термосі, пити як воду (чи замість води) протягом дня. Лавандова олія з якісним вазеліном у співвідношенні 1:1 застосовується для лікування опіків будь-якого ступеня (включаючи радіоактивні). Для профілактики променевої хвороби та пухлинних захворювань у раціон додають більше моркви, часнику, цибулі, хрону, редьки, червоного перцю, кольорової капусти, петрушки, буряка, селери. При легкому радіоактивному опроміненні, а також для профілактики крововиливів і нормалізації кровотворення корисна: зелена маса гречки, квітки нагідків, незрілі волоські горіхи, червоний перець, салат, капуста, помідори, плоди шипшини, обліпихи, чорної смородини, винограду, вишні, сливи, малини, чорноплідної горобини, лимона, яблука, апельсина, зелений чай. Відомий американський лікар Роберт Гейл, що брав участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи, дає рекомендації з харчування в умовах підвищеної радіації. Необхідно: 1. Добре харчування. 2. Щоденне випорожнення. 3. Відвари насіння льону, чорносливу, кропиви, проносних трав. 4. Багато пити, частіше впрівати. 5. Соки з барвними пігментами (виноградний, томатний). 6. Чорноплідна горобина, гранати, ізюм. 7. Вітаміни Р, С, В, сік буряку, моркви, червоне вино (3 столові ложки щодня). 8. Редька терта (зранку натерти, увечері з'їсти, й навпаки). 9.4—5 волоських горіхів щодня. 10. Хрін, часник. 11. Крупа гречана, вівсяна. 12. Хлібний квас. 13. Аскорбінова кислота з глюкозою (3 рази на день). З молочних продуктів вживати краще сир, вершки, сметану, олію. Цибуля і часник мають підвищену здатність до поглинання з організму радіоактивних елементів. Із м'ясних продуктів краще їсти свинину і м'ясо птиці. М'ясні бульйони слід виключити з раціону. М'ясо рекомендується готувати так: 1 -й відвар злити, залити водою і варити до готовності. Продукти з антирадіоактивною дією: Морква, олія, сир, таблетки кальцію. Не слід вживати: Каву, холодець, кістки, кістковий відвар, жир. Фахівці вважають, що для профілактики накопичення радіонуклідів бажано їсти більше сиру. Він забезпечує організм кальцієм, при відсутності якого накопичується радіоактивний стронцій. Уживати каву небажано з тієї причини, що цей продукт затримує радіонукліди в тканинах організму. Краще пити зелений чай, що сприяє їх виведенню. Рекомендується проводити загартовування холодною водою. Загальні рекомендації: 1. Харчування (тут підходять усі рекомендації щодо харчування). 2. Періодично проведене голодування (щотижня—одноденне, раз на місяць—триденне, раз на півроку—тривале). 3. Фізична активність і загартовування (холодною водою). 4. Регулярне відвідування лазні, сауни. 5. Використання лікарських трав. 6. Особливу увагу приділяти особистій гігієні. 7. Проведення за необхідністю очисних процедур.