Це є неодмінні атрибути політичної влади. В роботі розглядається держава як універсальна політична форма організації суспільства , як центральний елемент політичної системи . У системі політичних інститутів , що існують для здійснення політичної влади , тільки держава : має особливі політичні органи , тобто апарат , що здійснюють політичну владу ; можливість надавати своїй волі загальнообов’язковий характер ; застосовувати у разі необхідності примус . З цього можна судити , що держава займає провідне місце у політичній системі серед інших її елементів (політичними партіями , громадськими організаціями тощо ). Універсальність держави полягає у тому що : владні рішення поширюються на все супільство , вони є загальнообов’язковими для всіх колективних та індивідуальних суб’єктів ; має важливу якість як суверенітет - політико-правову характеристику держави внутрішню і зовнішню. Отже можна сказати , що держава - це ценральний елемент політичної системи , універсальна форма організації супільства , хоча вона є лише одним з елементів , що здійснюють політичну владу . Крім того я харктеризувала політичні устрої держави і політичний устрій України , тобто її політичний режим , форму правління , територіальний устрій .Для цього я аналізувала розвиток держав різних історичних часів , наприклад я розглядала Стародавню Грецію , Францію за часів Нової історії , СРСР . Ознайомилась з науковими працями таких авторів як Ф.Енгельс , Алексеев С.С., Маляр І.В. та багато інших . Крім цього я використовувала періодичну пресу